Стаття:

Голод та його різновиди

 

Тавтологічна стаття про голод, голод, голод!

Сухий голод, на воді чи інтервальне голодування.. що саме обрати щоб точно схуднути?

Спочатку розберемо основу кожного із цих видів. Я розглядаю їх з точки зору звичайного організму, без тих випадків, коли людина відкриває для себе шлях отримання енергії із інших потоків (енергія світу, бо це вже тема енергії та самоконтролю на іншому рівні) тобто, стандартні фізіологічні данні.

 

Сухе голодування вважається шкідливим, якщо його тривалість більш ніж один день. Сутність полягає у тому, аби на протязі 24 годин не було вживано ні їжі, ні води.

Водне голодування це як стандарт: 1-3 дні, аби увійти в стан кетозу. Та буває продовжують і на 5-7, 14-21 та навіть 30 днів. При цьому можна пити лише воду, але аналізуючи статті стосовно досліджень від користі такого голодування, я б додала деякі домішки*, котрі ми розглянемо нижче у статті. 

Інтервальне голодування – це комбінування годин з прийому їжі та її відсутності.  Найпопулярніша схема це 16/8 (16 годин голодування). Але я рекомендую обрати схему: 18/6 або 20/4, чи Омад. Омад це прийом їжі тільки один раз на день. Часто рекомендують комбінувати інтервальне із кето дієтою. Ці варіації, з точки зору користі для організму, є більш ефективними, аніж невиправдані схеми: 5 днів звичайного харчування на 2 дні харчування по 500-600 калорій; інтервальне лише на 8 годин голоду чи то просто морока голодовкою. Не дивлячись на різновид таймінгу голодування, треба зрозуміти, що саме відбувається із організмом у цей період і, головне, яка з того користь.

 

У період голодування підвищується рівень антивікового гормону росту, посилюється процес аутофагії, зменшуються запальні процеси та відбувається зміцнення імунної системи, як приємний наслідок, втрата ваги і також, поліпшення настрою та когнітивних функцій організму. Та як не дивно, голодувати теж треба вміти. Частенько люди допускають таку помилку, як моріння голодом. І різниця у стані цих двох видів – кардинальна. Також, я не є упередником стосовно рекомендації класичного водного чи сухого голодування через те, що іде дефіцит електролітів, мінералів та нутрієнтів. Наприклад, при додаванні хоча б двох літрів овочевого бульйону, процес набуває більшої користі, через поповнення тих самих необхідних запасів мінералів. Як бонус, він тримає апетит у нормі та регулює кислотність шлунково-кишкового тракту. Такий бульйон треба варити із овочів, котрі багаті нутрієнтами, на протязі 90 хвилин. Після чого процідити отримане через марлю і, вживати сугубо рідину.

 

Аутофагія доречі, це самопоїдання. Цей стан у якому організм починає повторно переробляти пошкоджені білки – гепатогени. У клітинах є справжні клітинні механізми: мітохондрії – це енергетичні станції, а днк – це креслення. Пошкоджені білки можуть завдавати ще більше шкоди організму, тому організм і виробив систему їхньої переробки: розщеплення за допомогою ферментів та створення нових білків. Також це допомагає позбутися патогенів. Аутофагія – це механізм ремонту, який зменшує запалення, продовжує життя та бореться з раком. Яку можна викликати, доречі, не тільки процесом голодування. Припускають, що вона починається після 16-18 години голодування. На жаль, точних даних із цього приводу немає.

 

А тепер про різницю: моріння голодом і правильним протіканням цього процесу. Я буду використовувати абревіатуру цих слів: МГ (моріння голодом) та ПГ (правильне голодування).  Під час моріння люди п’ють лише воду, через що іде дефіцит вітамінів:  В1 (берібері) та В3 (палагра), це призводить до висипів на шкірі, лущенню та сухості; дефіцит вітаміну С (цинга), призводить до швидкого стомлення, кровоточивості ясен, руйнуванню сполучної тканини та суглобів; та дефіцит вітаміну D (рахіт), наслідками якого є біль у кістках, остеопороз і послаблення кісток та імунітету.

Під час МГ відчуття голоду починається тоді,  коли закінчується жир (це вже після глюкози та глікогену), і організм переходить на перетворення м’язів та органів. Під час ПГ, організм захищає свої м’язи (збереження білків) та знижує необхідність в амінокислотах та ремонті/відновленні, бо тіло починає працювати більш спокійно, злагоджено. МГ – це тільки вода, де енергія надходить із м’язів, ПГ – це вода та домішки, енергія із жирових запасів.  

 

Домішки при ПГ направленні на легке протікання цього процесу. Та, як ми вже знаємо, і тут треба бути уважним. Допустимими є: вода; чай та кава без додавання цукру та молока/вершків (адже це рахується за прийом їжі, котрий може перервати процес ПГ); вітаміни (омега-3, електроліти, вітаміни групи В, мінерали, мікроелементи).

Ви можете використовувати ці рідини, аби полегшити ПГ:

1.     Масло мст - можна додавати зранку в каву. Воно дуже швидко перетворюється в кетони, котрі потім використовує головний мозок, серце. Це масло допомагає не відчувати голод трішки довше.

2.     Кава – практично не перериває ПГ, якщо ви не додаєте цукор. Якщо без солодкого присмаку пити цей напій нестерпно, то можна додати підсолоджувач:  еритрит, стевія, архат. Це не завдасть шкоди, до того ж, вони абсорбуються в тонкому кишечнику і звідти потрапляють у кровотік, у нирки, практично не змінюючись. Кава чудово притупляє відчуття голоду, та і говорять, що можна додати невелику кількість жирних сливок, на перших порах як-то кажуть, це не завдасть шкоди.

3.     Екзогенні кетони/Кетонові солі – частенько п’ють при сильній втомі чи затуманеній свідомості. Вони потрапляють у кровотік, а звідти їх бере мозок. Адже якщо є вибір між глюкозою та кетонами, мозок завжди вибере кетони. Тільки за умови якщо організм ще не адаптувався і, він не виробляє кетони, то цукор у крові може знизитись і буде відчуття втоми. А при додаванні цієї добавки, мозок візьме енергію з них. Вони допоможуть почуватися краще, це добре помітно при млявості та розумовій втомі.

4.       Чай - за допомогою фітонутрієнів і травам, допомагає довше протриматися на ПГ.

5.     Електроліти – це певні елементи, де практично немає калорій (уникати тих, де є глюкоза). Макро та мікро елементи, що містяться в них, допоможуть з цукром у крові, дадуть енергію м'язам і в цілому полегшать стан на голодуванні.

6.     Пробіотики – це корисні бактерії котрі стабілізують рівень цукру.

7.     Вітаміни групи В – допомагають з інсулінорезестентністю. Ці речовини необхідні на клітинному рівні, особливо коли іде процес ПГ чи для підтримання стану кетоза в організмі.

8.     Клітковина - це їжа для бактерій, які виробляють олійну кислоту (вона допомагає із цукром у крові та інсулінорезестентністю). Якщо приймати концентровану клітковину зелені або концентрат соку вітграсу в порошку, навряд чи будуть проблеми, ви отримаєте поживні речовини, а клітковина в напоях із зелені послужить їжею вашим бактеріям, що допоможе роботі вашого тіла.

Саме надмірні калорії виводять із ПГ. Тому треба уникати: протеїнових порошків; амінокислот із розгалуженими боковими ланцюгами, котрі швидко перетворюються в цукор; BCAA; кістковий бульйон. Переривання ПГ це зменшення кетозу і підвищення рівня інсуліну (гормон, котрий регулює рівень цукру в крові). Білки та цукор, вуглеводи – переривають голодування. А ось клітковина, як і жири, не мають такого впливу на інсулін. Але з іншого боку, будь-яка порція якої-небудь їжі, якщо в ній є певна кількість калорій, трохи стимулює цей гормон.

 

Якщо під час ПГ, у вас було в планах протриматися 24 години, та відчуття апетиту немає, то ліпше продовжити голодування. Це означає що процес почався, кетони пішли в роботу.  Та чим довше голодуєте, тим обережнішим треба бути на виході. Бо якщо після тривалого ПГ (3-5 днів чи більше) ви одразу накидуєтесь на їжу, це веде за собою такі наслідки як: здуття живота, діарея, нудота і тому подібне. Якщо ж ви довго не можете протриматися на ПГ, то це може означати що у вас інсулінорезестентність. Щоб збавити її, додайте більше жирів. Наприклад, додавання 1 ст.л. масла мст у каву допоможе із цим на перших порах.

 

Тривале голодування від двох днів і більше дає змогу апгрейду тіла.

 А саме: починають відновлюватися клітини мозку (гіппокампа, частини стовбура мозку та інші відділи). Та частина гіппокампу, яка регенерує, відноситься до пам'яті. Тобто, йде відновлення структури. Також, збільшується кількість мітохондрій. Наслідком чого енергія б'є ключем, адже, насичення відбувається не за рахунок харчових калорій, а за рахунок спалення жиру. Третім плюсом є аутофагія, котру ми вже розглянули, а четвертий плюс це посилене виробництво стовбурових клітин. Стовбурова клітина, це клітина без функції, тобто, вона просто чекає коли організму знадобиться її допомога. Тривале голодування тому і викликає почуття омолодження, відновлення. Це абсолютно дивовижний процес, який допомагає людині дістатися кореневих причин хронічного запалення. Також ПГ стримує ріст пухлин. Бо при голодуванні ми вичерпуємо резерв цукру та глікогену, переходячи на харчування кетонами та жирними кислотами. Під час ПГ, організм харчується кетонами, а пухлини не здатні жити за їх рахунок, як і сам рак, котрий  харчується цукром, глюкозою та Л-глутаматами. Сьомий плюс це збільшення антиоксидантів. Антиоксидантна мережа організму - це вітамін С, Е, цинк, глутатіон, ліпоєва кислота і так далі. При голодуванні їх рівень підвищується. Чому? Тому що так організм відновлюється та захищається від мікробів та подібного. І восьмий плюс, це клітинний опір стресу, адже більше немає залежності від стрибків цукру. Організм входить у цікавий процес відновлення, в якому нарощується опірність всіляким стресам. Це відбувається за рахунок антиоксидантів та опору.

 

Протипоказання у будь-якому виді голодування стосуються вагітних; годуючих грудьми мам; худих людей із нейродегенірацією; дітей до 18 років; людей із харчовими розладами, а саме:  анорексія і булемія. Але, це не стосується людей із гіпоглікемією; тривожністю; розладами сну чи збитими гормонами.

 

Дотримуйтесь правил правильного голодування, обирайте комфортний для себе режим і, не забивайте голову дурнею. 


31.03.23


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога